Τώρα είναι Πέμ Μάιος 09, 2024 12:39 am

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες




 Σελίδα 1 από 5 [ 44 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 12, 2011 6:50 pm 
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 19, 2010 8:46 pm
Δημοσιεύσεις: 5667
Compounds αλοιφές (πολύ χοντρές αλοιφές)

Oι compounds αλοιφές είναι ο πιο επιθετικός-άγριος τύπος αλοιφών στην αγορά και χρησιμοποιούνται για σοβαρότερα ελαττώματα βαφής όπως τα βαθιά σχήματα στροβιλισμού και οι βαθιές γρατζουνιές, για να αποκαταστήσουν το θαμπό παραμεμελημένο χρώμα και να το επαναφέρουν σε μία καλή κατάσταση. Οι cutting compounds αλοιφές δουλεύουν μέσο της φυσικής τριβής και θα πρέπει να θεωρούνται σαν υγρό γυαλόχαρτο. Πολλές σύγχρονες compounds αλοιφές περιέχουν μικρούς ομοιόμορφους κόκκους που διασπώνται σταδιακά κατά τη διάρκεια του γυαλίσματος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση από τις παλαιότερες compounds στις οποίες τα λειαντικά (abrasives) δεν κατανέμονται καθόλου κατά τη διάρκεια του γυαλίσματος και αφήνουν πίσω τους αρκετές ατέλειες οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν με περαιτέρω βήματα γυαλίσματος με όλο και μικρότερα λειαντικά μέχρι να πετύχουμε ένα πολύ λείο φινίρισμα. Το όφελος της σύγχρονης τεχνολογίας λειαντικών είναι ότι τώρα είναι συχνά δυνατό να πάμε από την compound κατευθείαν στην εφαρμογή της προστασίας (κερι ή sealant) χωρίς την ανάγκη παρέμβασης γυαλίσματος με λεπτότερη αλοιφή. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να γίνει χρήση αλοιφής φινιρίματος (πιο πολύ σε σκουρόχρωμα αυτοκίνητα) το μέγεθος της απαιτούμενης εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά εξοικονομώντας έτσι χρόνο και προσπάθεια.

Ορισμένα βασικά σημεία πρέπει να σημειωθούν σχετικά με τη χρήση των compound αλοιφών.
• Πρώτον: οι αλοιφές αυτές προορίζονται για χρήση με αλοιφαδόρο και γενικά δεν πρέπει να εφαρμόζονται με το χέρι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτείται πολύ δουλειά στο να σπάσουν οι λειαντικοί κόκκοι που περιέχουν και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Έτσι αν τις δουλέψουμε με το χέρι θα δημιουργήσουμε γρατζουνιές στην επιφάνεια επειδή δεν θα έχουμε καταφέρει να σπάσουμε τα λειαντικά της αλοιφής και θα τα μετακινούμε στο χρώμα αφήνοντας πίσω μικρές γρατζουνιές που θα φαίνονται σαν ιστός αράχνης.
• Δεύτερο: οι cutting compounds είναι αρκετά επιθετικές και όταν χρησιμοποιούνται με ένα επιθετικό σφουγγάρι (cutting pad) θα αφαιρέσουν χρώμα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
• Τρίτο: ή σύνθεση τους δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά την καρδία και πρέπει να γίνεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και πριν θέσουμε την ακεραιότητα του βερνικιού μόνιμα σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό πρέπει να εξετάζουμε πάντα τις επιλογές μας σχετικά με το αν θα προσφύγουμε σε πολύ επιθετικές αλοιφές.

Μέτριες αλοιφές,αλοιφές φινιρίσματος
H επόμενη ομάδα είναι οι μέτριες γυαλιστικές. Όπως και στις compounds η κατηγορία αυτή περιέχει ομοιόμορφου μεγέθους λειαντικά. Σε αντίθεση με τις compounds τα πολύ μικρότερα σε μέγεθος λειαντικά που χρησιμοποιούνται στις γυαλιστικές, χρειάζονται λιγότερη δουλειά για να κατανεμηθούν που σημαίνει ότι μπορούν να δουλευτούν είτε με το χέρι είτε με αλοιφαδόρο (με αλοιφαδόρο πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα). Ο σκοπός τους είναι να αφαιρέσουν μόνιμα, λιγότερο σοβαρά ελαττώματα βαφής όπως είναι τα δευτερεύοντα σημάδια αράχνης και να δημιουργήσουν μια ομαλή ,γυαλιστερή, με αντανακλάσεις επιφάνεια έτοιμη για την προσθήκη του κεριού ή του sealant. Τα τελικά στάδια του γυαλίσματος παίζουν μεγάλο ρόλο για να επιτύχουμε μια εντελώς λεία επιφάνεια.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε μερικά στοιχεία για τις γυαλιστικές.
1. Ορισμένες γυαλιστικές στην αγορά περιέχουν μια μικρή ποσότητα πληρωτικών (fillers) τα οποία βοηθούν να καλύψουν τυχόν εναπομείναντα ελαττώματα. Αν και αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι κακό να γίνεται, ωστόσο τα fillers θα διαλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα και τα ελαττώματα θα ξαναεμφανιστούν. Όταν χρησιμοποιούμε αλοιφές χωρίς φίλερς τότε θα φανεί η πραγματική διόρθωση που έχουμε πετύχει.
2. Κατά την εργασία με το χέρι, είναι χρήσιμο να δουλεύουμε με το λιγότερο δυνατόν λειαντικό προϊόν . Αυτό γιατί το γυάλισμα με το χέρι είναι σκληρή δουλειά και θα απαιτηθεί λιγότερη προσπάθεια με μια αλοιφή που περιέχει ελαφριά γυαλιστικά. Επίσης όταν δουλεύουμε με το χέρι μέτριες αλοιφές είναι δυνατόν να προκαλέσουμε micro marring , επειδή είναι δύσκολο να δουλευτούν πλήρως τα λειαντικά τους και να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Προτείνεται να ξεκινάμε με μία ελαφριά γυαλιστική αλοιφή και να πηγαίνουμε στην μέτρια αλοιφή όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Glazes
Τα glazes είναι μάλλον μία παρεξηγημένη κατηγορία προϊόντων γυαλίσματος ίσως λόγο της σύγχυσης που δημιουργείται από τις ονομασίες ορισμένων προϊόντων. Με την πραγματική έννοια της λέξης, ένα glaze είναι μία καθαρή γυαλιστική που δεν περιέχει κανένα λειαντικό ή καθαριστικό. Τα glazes έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη σαφήνεια και τη λάμψη των βαμμένων επιφανειών, και συγκάλυψη ή να κάνουν λιγότερο ορατές μικρές ατέλειες. Τα glazes περιέχουν στη σύνθεση τους λάδια τα οποία ενισχύουν τη γυαλάδα και συστατικά που γεμίζουν-κρύβουν μικρές ατέλειες αρκετά αποτελεσματικά. Ορισμένα glazes περιέχουν μόνο λάδια τα οποία δεν έχουν καμία δυνατότητα συγκάλυψης, και ορισμένα προϊόντα που ονομάζονται και αυτά glazes περιέχουν λεπτά λειαντικά (abrasives) που σημαίνει ότι δεν είναι με την πραγματική έννοια της λέξης. Γι ’αυτό πάντα πρέπει να ελέγχουμε προσεχτικά τις οδηγίες των προϊόντων πριν ξεκινήσουμε.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε glazes σε τακτική βάση παρά να γυαλίζουμε συχνά με αλοιφές που περιέχουν abrasives. Αυτό που χρειάζονται τα αυτοκίνητα μας όταν προσέχουμε στα πλυσίματα είναι να γυαλίζονται με λειαντικά κάθε ένα με δύο χρόνια και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιούμε glazes για να διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Αυτό γιατί κάθε φορά που χρησιμοποιούμε αλοιφές που περιέχουν λειαντικά αφαιρούμε λίγο από το βερνίκι μας θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ακεραιότητά του. Τα glazes προσφέρουν μία βολική λύση ώστε να αποφεύγουμε να γυαλίζουμε συνέχεια.
Όταν εφαρμόζουμε ένα glaze θα πρέπει αμέσως μετά να εφαρμόσουμε και κάποιο κερί ή sealant προκειμένου να σφραγίσουμε τα fillers. Αν δεν το κάνουμε αυτό τότε στην επόμενη βροχή ή στο επόμενο πλύσιμο αυτά θα ξεπλυθούν και μαζί τα ενισχυτικά λάδια που τονίζουν το χρώμα ,χάνοντας έτσι όλα τα οφέλη της εφαρμογής τους.

Paint cleaners (καθαριστικά χρώματος)
Η τελευταία κατηγορία είναι οι καθαριστικές αλοιφές (paint cleaners) που χρησιμοποιούνται μετά το γυάλισμα και πριν την εφαρμογή της προστασίας δηλαδή του κεριού ή του sealant. Τα καθαριστικά χρώματος έχουν ως βάση τους διαλύτες αντί για λειαντικά σωματίδια που σημαίνει ότι έχουν περιορισμένη δυνατότητα για να γυαλίσουν αλλά άριστες ικανότητες καθαρισμού. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα σε αυτή την κατηγορία επίσης περιέχουν λειαντικά που σημαίνει ότι μερικές φορές μπορούν να διορθώσουν πιο σοβαρά ελαττώματα. Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες γυαλίσματος είναι πολύ χρήσιμα για τις βαμμένες επιφάνειες φωτίζοντας τις ενώ τις καθαρίζουν από ρύπους και βρωμιά που βρίσκονται στην επιφάνεια του χρώματος. Αυτά τα αποκαλούμενα όλα σε ένα προϊόντα μπορούν να εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και είναι ιδανικά για αυτούς που θέλουν να καθαρίσουν το χρώμα τους προσθέτοντας ταυόχρονα μια μικρή προστασία.
Μερικές σημειώσεις για τη χρήση των χημικών καθαριστικών:
1. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από glazes γιατί τα καθαριστικά που περιέχουν θα αφαιρέσουν τα λάδια και τα fillers οπότε θα χαθούν όλα τα οφέλη από την εφαρμογή του glaze.
2. Tα προϊόντα αυτά συνήθως περιέχουν μία μικρή ποσότητα κεριού ή sealant και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η περαιτέρω προστασία που θα ακολουθήσει. Ένας χρυσός κανόνας είναι ότι ποτέ δε μπαίνει sealant πάνω από κερί. Οπότε αν έχουμε ένα προϊόν που περιέχει κερί τότε μόνο προστασία με βάση το κερί θα πρέπει να ακολουθήσει. Ωστόσο αν περιέχει συνθετικά κεριά που είναι και το πιο σύνηθες τότε δεν έχουμε πρόβλημα αν θα ακολουθήσει κερί ή sealant.

Σημ.Σχεδόν όλα τα παραπάνω έχουν αναφερθεί ξανά στο φόρουμ.Θεώρησα όμως καλό να τα έχουμε συγκεντρωμένα :plss:



_________________
Εικόνα
Μάρκος
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 13, 2011 6:05 pm 
Detailing Guru

Εγγραφή: Πέμ Ιουν 03, 2010 1:43 pm
Δημοσιεύσεις: 2007
Μαρκο, πολυ καλος και αναλυτικος οδηγος, για αλλη μια φορα.. Πολλα μπραβο!!!



_________________
UOP Racing Team
http://www.uopracingteam.com/
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 13, 2011 9:24 pm 
Σφουγγάρι - Κουβάς
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μάιος 06, 2011 10:35 am
Δημοσιεύσεις: 36
Τοποθεσία: Γουδή
Πολύ επεξηγηματικές και χρήσιμες πληροφορίες, για αρχάριους σαν και εμένα τουλάχιστον.

Να κάνω μια ερώτηση την οποία σκεφτόμουν και νομίζω ταιριάζει και εδώ,

Είναι "σωστή" η καλύτερα συνηθίζεται η χρησιμοποίηση
paint cleaner μετά glaze και στη συνέχεια wax και επειδή η κάθε κατηγορία (κυρίως glaze) περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων (όπως προαναφέρθηκε) θα ρωτήσω με το παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου.
1. Lusso Revitalizing Creme
2. Poorboy's Black Hole Show Glaze
3. Wax

* Η Lusso Revitalizing Creme δεν ξέρω αν εντάσσεται στην κατηγορία των paint cleaners αλλά από αυτά που διάβασα αυτό κατάλαβα ότι κάνει.



_________________
Κωστής.
Εικόνα
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 13, 2011 10:26 pm 
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 19, 2010 8:46 pm
Δημοσιεύσεις: 5667
Πολύ ωραία ερώτηση! Πολυς κόσμος μερδέυεται και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω απο αυτό με τις απόψεις να διαφέρουν.
Το rev creme καθαρίζειπολύ καλά, είναι ένα paint cleaner αλλά αφήνει λάδια στην επιφάνεια χωρίς να καλύπτει καθόλου με φίλερς ενω δεν περιέχει και abrassives.
To Black hole έχει φίλερς,αφήνει λάδια,περιέχει διαλύτες οπότε καθαρίζει και αυτό το χρώμα.
Δεν είναι απαραίτητo να χρησημοποιηθουν και τα δύο μαζί κατά τη γνώμη μου
Αν δεν έχεις να καλύψεις ατέλειες τοτε πας σε rev creme και μετα κερί.
Αν θέλεις να καλύψεις κιόλας τότε blackhole. :)



_________________
Εικόνα
Μάρκος
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 13, 2011 10:41 pm 
Σφουγγάρι - Κουβάς
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μάιος 06, 2011 10:35 am
Δημοσιεύσεις: 36
Τοποθεσία: Γουδή
Ευχαριστώ για την άμεση και κατατοπιστική απάντηση.



_________________
Κωστής.
Εικόνα
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 13, 2011 11:12 pm 
Ολοκληρωμένος Detailer
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Φεβ 16, 2011 10:26 pm
Δημοσιεύσεις: 1116
Τοποθεσία: θεσσαλονικη
Mπραβο Μαρκο που συνεχιζεις να αναλυεις τοσο ωραια διαφορα θεματα.
Νασε καλα φιλε.


Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 14, 2011 12:34 pm 
Ιδιοκτήτης CarDetailing.gr
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 26, 2008 12:56 pm
Δημοσιεύσεις: 1560
Τοποθεσία: Ηλιούπολη - Αθήνα
έγινε sticky όπως αρμόζει άλλωστε σε τέτοια καλοδουλεμένα και χρήσιμα θέματα!!!



_________________
Δημήτρης
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 14, 2011 1:35 pm 
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 19, 2010 8:46 pm
Δημοσιεύσεις: 5667
Thanks παιδιά!
Σιγουρα όλο και κάτι μπορεί να υπάρχει που θα έχει ξεχαστεί. Οποιος έχει κάτι μπορεί να συμπληρώσει.



_________________
Εικόνα
Μάρκος
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 14, 2011 4:27 pm 
Detailing Guru

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 27, 2010 9:58 am
Δημοσιεύσεις: 1841
Μπραβο Μαρκο πολυ ωραια αναλυση! :gjb:



_________________
Audi A3 1.8 Tfsi Cabrio
Μιχαλης
Εικόνα
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι compound,γυαλιστική,glaze,καθαριστική χρώματος
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 14, 2011 10:44 pm 
Clay - Polish - Wax
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Μαρ 20, 2011 11:34 pm
Δημοσιεύσεις: 119
Αξιολογο ποστ που ξεκαθαριζει πολλα πραγματα.Συγχαρητηρια Μαρκο.
Απλα ηθελα να συνοψισω σε κατι
Καοιος στην διαρκεια των επομενων δυο χρονων π.χ

θα γυαλισει μια φορα εως δυο,
μετα απο καθε γυαλισμα θα χρησιμοποιησει πηλο,μετα καθαριστικο χρωματος,
και απο πανω κερακι ή sealand

καθε τετραμηνο, πηλο,καθαριστικο χρωματος και μετα κερακι ή sealand

και καθε βδομαδουλα ας πουμε πλυσιμο και τιποτε αλλο, ή κατι γρηγορο οπως?

Τα glazes καθε ποτε μπαινουν?Καθε 4μηνο πριν το κερι?

Πες μου τι παραλειπω σε αυτο το βασικο πλανο .


Τελευταία επεξεργασία από tsambu και Σάβ Μάιος 14, 2011 11:11 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά


_________________
Γιώργος
Ε39
Χωρίς σύνδεση
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
 Σελίδα 1 από 5 [ 44 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4, 5  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε: